eesti english

Uudised

Mar 5, 2018

Hiidlased on toimekad kohalikule toidule Euroopa tuge saamas


Eesti ja Malta on jätkuvalt need ainumad riigis Euroopa Liidus, kel ei ole ühtegi toidutoodet EL geograafilise märgi kaitse alla anda. Mida Maltal tehakse, seda me ei tea, aga hiidlased on järjekindlalt tegutsemas eesti toidutoodete edendamiseks. Seni töötatakse kahe toote suunas: eesti sült ja hiiuviiul. Eesti sült sellepärast, et meie oma Hiiu Tootmine teeb praeguseks ainulaadset käsitöösülti pärandretsepti järgi. Ühtegi teist sellist poeriiulitelt leida ei ole. Protsess on liikunud järgiselt: läbi on viidud PRIA teadmussiirde meetme toel kaks seminari teema selgituseks ja partnerite leidmiseks, välja on antud voldik. Veebruari lõpus käis Hiiu Tootmise esindaja ministeeirumis, et alustada dokumentide vormistamist Euroopa Komisjonile. Dokumentide liikumise protseduur võtab umbes kaks aastat aega, sest avalikustamine ja kontrollimine võtab aega. Kui kõik õnneks läheb, siis on eesti süldi tootjatel võimalik saada toetust turundamiseks nii kodu-kui välismaal. Rääkimata sellest, et meil toodetud kvaliteetne toidutoode mõjub kogu saare mainele suisa soodsalt. 

7. märtsil, pidi Tartus toimuma Infopäev EL-i kvaliteedikavades ja siseriiklikult tunnustatud kvaliteedikavades osalemisest ning nende raames toodetud toodete teavitamis- ja müügiedendustegevuste toetuste tingimustest. Välja kuulutatud kuupäeval siiski infopäeva ei toimu, see lükkub edasi. Hiidlaste ettekannet loe aga siit

13. märtsil korraldab MTÜ Hiiu Veis ja Lammas seminari Kassari puhkekeskuses, et edasi minna hiiuviiuli projektiga. Projekti tulemusena valmib hiiuviiuli kvaliteedikava, misjärel me saame öelda, et eeldus põlise hiiu vinnutatud lambakintsu tootmiseks laiale nõudvale ostjaskonnale on tehtud. Kl 14 algaval seminaril jagab Liivimaa lihaveise kvaliteedikava koostamise kogemust Airi Külvet. Hiiumaa kogemust jagab Kaire Vannas Lepaniidi mahetallust, kes on nüüd ligi aasta katsetanud tootmiskõlblikku viiuliretsepti. Huvilise don oodatud.