eesti english

Uudised

Sep 12, 2017

Kohaliku toidu õppereis Saaremaale


Saaremaalt on ikka õppida, nii ka seekord. Saaremaa toidunädal on lühikese aja jooksul end hästi sisse töötanud ja toob sügisesse palju rahvast väljaspoolt saart. Kui siiani me rõõmustasime, et septembri esimene nädalavahetus on tavaliselt päikest täis, siis nüüd nägime, et ka vihm ei sega toidunautijaid. Hiidlaste eesmärk reisil oli näha, mida uut naabrite juures tehakse ja olla laadal nähtaval oma toiduga. Mõlemad eesmärgid täideti.

Pildil hiidlased Saaremaa laadal

8. sept

lahkumine Kärdlast Saaremaa praamile 8.15                                            

Leisi Lapikoda. Maire Forseli ettekanne väikeettevõtlusest käsitöökoja näitel. Käsitöölisele õiglane tasu oma töö eest, maksude maksmine, kaubamärgi kaitse, aus väikeettevõtlus. Keskendu ühele teemale, ära end killusta eri toodete vahel. Maire on leidnud parima väljundi patjades, seega ei ole vaja tekkide ja muude toodetega tekitada klinedis segadust.  https://www.facebook.com/pg/LeisiLapikoda/about/?ref=page_internal

 Maru Food OÜ. Kati Käbini tutvustab oma ettevõtet.  Maru mahedikurullid ja pulgamahedikud on Saaremaal valmistatud populaarsed käsitöömaiustused. Ta jõudis selliste maiustusteni, kui otsis endale ja  lastele naturaalsest toorainest, ilma lisatud suhkruta ja säilitusaineteta alternatiivi tavapärastele kommidele. Tänaseks on välja kujunenud põhisortiment ja tooteid müüb enam kui 30 poodi ning kohvikut. Maru mahedikurullid on Kuressaares asuva kohaliku toidu poe Saarte Sahvri üks enim-müüdumaid tooteid ja hinnatud kingitus Saaremaalt kaasa viimiseks. Peamine sõnum – leia enda ja keskendu sellele.

Liiva turunduskeskus ja partnerid (pagar, puidutöökoda, lihalõikus, õllekoda). Suurepärane näide ettevõtja (Puidukoja) algatusest, mille kaudu loodi piirkonda väärtustav ja rikastav kooslus. Esiteks rajati ruumid käsitööpoele, siis tekkis huvi muhu leiva pagaril, liitus kala ja õlletootja. Valla turismipunkti hoiti algul lahti paar päeva nädalas kahe kuu jooksul, kuid rahva huvi kasvades koos-turustuskeskuse vastu, on ka vallal tekkinud vajadus toetada kohta: rajamisel on parkimisplats, turismiinfo on lahti pikemalt jne. Liivalt alguse saanud muhu leiva tootmine toimub nüüd üle Eesti 8 pagarikojas, samuti kalatootmine on suurenenud. Resto Koost saab töötada pikemalt kui vaid suvel.

Ain Kollo tutvustamas Liiva keskust

Lõuna restoranis Koost – toidunädala menüüst muskaatkõrvitsa supp kurkumiga ja hautatud veisepõsk näitasid resto kokkade head taset.

Pildil veisepõsk ja seened

Vestlesime ka Liival asuva restos Tuul ja poes, mis asub Keskusest üle tee. Samuti kõrge tasemega silma paistev koht. Omanikule kuuluv talu varustab peale oma resto ja poe ka restosid Tallinnas. Pood on tuntud gurmee-liha ja –toodete müügikohana.

 Muhu Jaanalinnu talu https://www.jaanalind.ee/et/jaanalinnuolist-kosmeetikatooted-muhumaalt/

Kohtusime Helena Erikuga, kes meile tuuri tegi. Pisi-loomaaias on asupaiga leidnud jaanalinnud, alpakad, ponid, sebrad, kängurud emud. Loomad on heas korras, aga tööd nendega palju, sest meie suvi ei ole kiita soojamaalt pärit elukatele. Talu müüb jaanalinnuliha, mune ja tooteid rasvast ja nahast.

 

9. september

Kohaliku toidu laada päev. Oma toodete müük Hiiumaa boksipinnal. Eesmärgiks oli Hiiumaa turundamine ja nähtavaks olemine Saaremaa tootjate kõrval. Aitasime Saarte Koostöökogul laadaplatsil lastenurgas pannkooke küpsetada, andsime intervjuusid ETV-le ja tutvustasime Hiiumaa tooteid laadaraadios.

10. september

Saarte Kalanduse programm: Väike-kalatööstuse ka kalasadamate külastus: Nasva jõesadam ja Läätsa sadam. Saarte Kalanduse tegevjuht Heino Vipp viis meid ringkäigule.

Külastasime Kuressaare lähedal asuvat Saaremaa ainukest väike-kalatööstust Tihemetsa talus. Perenaine Tiina näitas oma muljetavaldavat tootmist ja selgitas talu toimimist: müüakse suitsukala, kalakonserve, tehakse ringkäike talus ja pakutakse toitlustamist. Väga pakkus meile huvi lasteaia ja noorema kooliastme kala-õpetus: mis on kala, kuidas seda puhastada ja mis toitusid saab kalast teha.

 

Saare kala degusteerimine

Õunakohvikute päeva külastus. Külastasime kohvikuid, olid armsad, kuid erinevus Hiiumaa kohvikutepäevast on, et meie kohvikutel on igal ühel lugu rääkida, milleks tehakse ka eelnevalt koolitusi ja võrgustumist.

                                           

Mustjala Andruse mahe- ja turismitalus http://andrusetalu.ee/kontakt/meist-ja-talust

Külastus ja lõunasöök. Talu peremeheks on ühtlasi Vormsil perearsti ametit pidav Madis Tilk. Talu peab lambaid, kitsi ja šoti mägiveiseid, kasvatatakse viinamarju veini tegemiseks, maasikaid, pakutakse turismi- ja majutusteenust. Suviseks suureks ettevõtmiseks on pulmapaiga pakkumine ca 120 inimesele ja majutus 75 inimesele. Talu taastamine alles käib, kuid tulemused on silmnähtavad. Lõunaks sõime ahjuliha, hapukapsast kartuliga ja šokolaadikooki. Maitselt ületas pakutav igal juhul restoranide menüü Kuressaares.                       

Talu peremees Madis Tiigiga 

Hea talutoit

19.00 praam Triigist tagasi Hiiumaale

ERR ülevaade, Margus Muld näete siit:

Saarte Hääle fotogaleriid näete siit:

VisitSaaremaa videoreportaaz "Loomad elutoas" näete siit

Saarte Hääle artikkel" Maapäevad tõid maatoodangu linnarahvale kätte" saate lugeda siit