eesti english

Uudised

Jun 1, 2017

LEADER toetab hiiuviiulit ja väikest lihalaata 22. juunil


UUENDATUD: Vahetult enne jaanipäeva, Kassarile omaselt ikka neljapäeval, on 22. juunil Orjaku külamaja sees ja väljas toimumas Väike Jaanipäeva Lihalaat. Mõte selle korraldamiseks tekkis MTÜ Hiiu Veis ja Lammas hiiu viiuli Leader-projekti talvisel seminaril, kus kerkis üles küsimus kus veel võiks kuivatatud lambalihakintsu ehk hiiu viiulit tutvustada ja millised võiksid olla selle toote müügikanalid tulevikus.
Laadal seekord rohkem räägime viiulist ja anname ka veidi maitsta, et seda vana lihasäilitamise viisi tänapäeva inimestele uuesti meelde tuletada nii sõnas kui pildis kui maitsekogemuses. Helgi Põllo Hiiumaa muuseumist räägib lambaliha kuivatamise traditsioonidest ja viisidest kuidas viiulit valmistati. Loodame väga, et laadakülaliste positiivne tagasiside annab julgust lambakasvatajatele unustatud traditsiooni ellukutsumiseks ja vana-uue maitseelamuse pakkumiseks lihasõpradele ka edaspidi.

Laadale müüjaks tulija – palun anna endast teada 13. juuniks, Margit Kääramehele margit.kaaramees@hiiumaa.ee, telefon 5244820 või Koostöökogu kontorisse info@kogu.hiiumaa.ee, telefonil 53420425

isaks hiiu viiuli tutvustamisele ootame oma tooteid pakkuma kõiki teisi meie saare põllumajandustootjaid. Oma lubaduse osaleda on andnud juba nii mitmedki neist ja kindlasti ei puudu laadalt jaanipäevale iseloomulikud vorstitooted, müüma on kutsutud ka kalatöötlejad ja juustuvalmistajad ning äkki munevad mõne talu kodukanadki sellel ajal veidi rohkem mune, et saaks ka laadalistela pakkuda... Kindlasti leiavad kõik jaanipäeva tähistamist planeerivad hiidlased ja saare külalised meie väikselt laadalt midagi head oma peolauale panemiseks. Lisaks soovime pakkuda ka muud omatoodangut, mis just otseselt jaanipäevaga ei seondu, kuid mida oma igapäevaelus ikka võib vaja minna.

Et asi oleks aga põnevam, on kauplema kutsutud ka Läänemaa ja Pärnumaa Leader-gruppide piirkonnas tegutsevad tootjad ja ikka nende toodetega, mida meie oma saarelt ei saa.  Muuhulgas jagab oma tarkusi kohalike taimede kasutamisest toiduks ja tervendavateks protseduurideks  taimetark Mercedes Merimaa Pärnumaalt, kes on ellukutsunud oma kodukohas Võilille festivali.  Tulijaid on teisigi, ka nemad alles koondavad omi ridu, et tulla hiidlasi üllatama oma pakkumistega. Rahvalike lugudega rõõmustab laadalisi „Iiukala Bänd“, saab kohvi-kooki ja ei puudu ka laadaloterii.

 

Laat toimus

22. juunil olid Orjaku külamajas kohal nii müüjad Hiiumaalt, Pärnumaalt ja Läänemaalt kui ka ostjalt kodust ja üle mere, kes said jaanilauale tõhusat täiendust. Hiidlaste Koostöökogu tutvustas traditsioonilist hiiuviiulit, kolleegid Pärnumaalt ja Läänemaalt oma kohalikku toitu. Lisaks said kolleegid külastada Kassari-kandi projekte ja teha meresõitu purjekal Lisette koos meresõidule sobilike suupistetega. Kõik jäid rahule!

Pildil: päevajuht Arno Kuusk küsitleb Pärnumaa Partnerluskogu tegevjuhti Mercedes Merimaad

Pildil: hiiuviiuli tutvustus koos Pärnumaa maitsetega

Pildil: Helgi Põllo juhatamas huvilisi hiiuviiuli ajaloolisele rajale

Pildil: kuivatet kala, kuivatet leib ja vinnutet liha kõlbasid vanasti merele kaasa võtta - nii ka tänapäeval.

Vaata Tuuli Tamla tehtud pilte

Kuna laat toimus sadamas, siis oli laadalistel võimalik kogeda häid maitseid ka merel – purjelaev Lisette tegi töötubasid, kus reisijad said kosutust maitsvate hiiu viiulite ampsude ja traditsioonilise kalaroaga Meretraditsioonide tutvustamise projekti toel. Töötubades tutvustati ajaloolist toiduvalikut, meresõiduks vajalikke oskusi - purjede rehvimist, otste klaarimist, ning laevasõidu ja laevatöö ohutust. Räägiti keskkonnahoiust merel - seda kala, mis puhtas vees elab, tahtame ju parema meelega süüa. Ära viska prahti üle parda. Tuule mõjul libises Lisette luigena Jausa lahes, nii et ilus vaadata.

Väikest Jaanipäeva Lihalaata korraldavad Kassari Kultuurineljapäevade raames Orjaku külaselts ja Hiidlaste Koostöökogu LEADER ühisprojektide raames: Meretraditsioonide kaasamine piirkonna brändimiseks“, Piirkondlik LEADER koostööprojekt "Kohalik toit kättesaadavaks", MTÜ Hiidlaste Koostöökogu ja MTÜ Hiiukala ühistööprojekti  "Hiiumaa toidud maalt ja merelt/Kohalik toit nähtavaks läbi ürituste" ning MTÜ Hiiu Veis ja Lammas LEADER ühisprojekt „Kohalik toidupärand – „hiiu viiuli“ kvaliteedikava ja tasuvusuuringute koostamine“.

MARGIT KÄÄRAMEES
KKNP ja Hiiu Viiuli projektijuht