eesti english

Uudised

May 29, 2017

Hiiumaa parim kalakokk 2017 on Kopli Tiina


Laupäeval, 27. mail, Tuulekalapeo raames, korraldati uudses formaadis Hiiumaa parima kalakoka võistlus-kokkamine. Ülesanne oli raske, koosnedes mitmest etapist. Esiteks pidid võistlejad kaasa tooma eelnevalt valmistatud marineeritud tuulekala. Teise võistlusvooru jooksul tuli pealtvaatajatele pakkuda kolm suupistet kohalikust hooaja-kalast, milleks olid suitsutuulehaug, ahvenafilee ja säinafilee. Kolmas katsumus oli kõige raskem – pimetesti käigus tuli ära arvata kuus kala, mis parasjagu maitsta anti. Selle katsumuse juures olid abiks kolleegid 2017 maitsete aasta sihtkohast Peipsimaalt, Maitseelamuste kojast, Tauno Laasik ja Triinu Akkermann, mistõttu Peipsimaa maitsed tundusid hiidlasest tavasööjale veidi võõrad ja keerulised ära. 

Fotol: võistlejad valmis!

Võistluses osales viis kokka: tublidest Käina söögisellidest võrsunud Sepo Sedrik, Nasva külas Kassari ja Hiiumaa piiril sel aastal kodurestorani Roog rajav Evelin Ilves, Kassari Puhkekeskuse omanik ja restorani Lest ja Lammas tulihing Tiina Kopli, kodus perele süüa tegev Reet Kokovkin ja peaaegu et „klaver pöösast“ otse laadaplatsilt kaasa haaratud resto-pubi Wabrik peakokk Sven Rosenstok. Lisaks jalutas ligi Lisettel kohalikke suupisteid pakkuv laevnik Ain Tähiste, kes esitles oma versiooni ahvena-säina seguäkisest.

Toomas Kokovkini fotodel: Sepo, Evelin ja Tiina tööhoos

Pildil vox populi arvamust kujundamas

Kohtunike kogu, mille koosseisus Margit Kääramees, Siim Rätsep, Liina Härm, Reet Jõenurm  ja Ly Kaups, jagas tulemuskohti ja kommenteeris võistluse edetabelit järgmiselt.

Parima marineeritud tuulekala valmistas Tiina. Tema edemus seisnes selges leemes ja klassikaliselt heas maitsestatuses. Kiita sai hiiu-päraselt kala külge jäetud dekoratiivsete roheliste luude eest Evelin.

Tiina sai parimad punktid ka pimetestis – arvas ära kolm kuuest pakutud kalast. Publikulemmiku tiitli kohapeal valmistatud suupistete eest sai endale Evelin.

pildil Evelini menukas suupisteliud

Tunnustatud koka mütsi sai Sven, kes lahkelt oma rikkalike kogemusi võistluse ajal konkurentidele jagas. „Wabrikus on hooaja-kala see kõige parem kala, mida sööjale pakume“, kinnitas Sven autasustamise ajal.

Parimaks (ja ainsaks) kodukokaks tunnustati Reet ja parim noorkokk sellel võistlusel oli Sepo.

Pildil kodukokk Reet

„ Järgmise aasta võistluseks on lubanud tulla juba kümmekond kokkajat“, ütles võisluse lõpetuseks Ly. „Loodame, et nad koguvad julgust ja üllatavad meid eriliste maitsetega“.

 Tauno Laasik peipsivete suitsurääbisega.

Tuulekala festivali korraldas Hiiukala koostööprojekti "Toit nähtavaks läbi ürituste" raames, partnerian Hiidlaste koostöökogu. 
Festivali kultuuriprogrammi läbiviijaks oli Orjaku Külaselts ning kalakokavõistlust korraldas Hiiu Gourmet.