eesti english

Uudised

Apr 18, 2017

OREGO konverentsil Parmas


11. aprillil viibis Reet Kokovkin Maamajanduse Infokeskuse lähetusel Parmas, Itaalias. Lähetuse ülesanne oli osaleda Eesti esindajana Parmas toimunud Esimesel kohaliku toidu ja kvaliteedikavade edendamise maailmakonverentsil. Konverentsi eemsärgiks oli koondada eri organisatsioonide, teadusasutuste ja ettevõtete esindajaid Euroopa Liidust ja kolmandateste riikidest, et rääkida kohaliku toidu geograafilistest tähistest, nende mõjust piirkonnale ja seadusandlikust toimimisest. Konverentsil esinejate ettekannetes ja ka lõppsõnas kinnitati, et sellise üleilmse foorumi regulaarne kokkukutsumine on väga vajalik.

Mis on siis geograafiline tähis toidutootel? Eesti koos Maltaga on Euroopa Liidus erandlikud riigid selle poolest, et meie piirkondlik ja meile omane toit ei ole kaitstud - meil ei ole ühtegi geograafilise tähistusega toitu.

Stefano Bonaccini, Emilia-Romagna Regiooni president ütles oma tervituses, et regioonis on 44 kaitstud geograafilise tähisega toidutoodet: see on suurim arv Euroopas. JA see tähendab 6 miljardi euro eest kvaliteettoidu eksporti. Toidu kvaliteet on seotud mulla tervisega, see omakorda rahva tervisega ja kogu regiooni arenguga. "Pooldame jätkusuutlikku arengut ja koostööd", ütles Bonacci.

Phil Hogan, Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaeluvolinik, ütles video-tervituses, et Komisjon peab toidu geograafilisi tähiseid väga tähtsaks. Kohaliku toidu kaitsmine geograafiliste tähistega loob töökohti, tõstab toodangu kvaliteeti. tähistega on kaitstud 6% EL toidutoodetest, 15% ekspordist.

Fotol Parma singi esitlus konverentsil

Fotol konverentsi üks kolmest paneelist

Mitte kogu maailmas ei ole süsteem loodud kaitsma kohalikku kogukonda, piirkonna traditsioonilisi maastikke ja jätkusuutlikku arengut läbi märgituse, mis aitab ära tunda kogukonna panust toidutootmisesse. Levinud liba-tooted, eriti USAs, kus ei ole mingit süsteemi kogukondade kaitseks. Samas Hiina on üle võtmas euroopalikku kaitsesüsteemi. Hiina esindaja konverentsil, Jiang Qi, ütles, et alates 1985 aastast on Hiina ühinenud tööstusomandi kaitse leppega. Geograafiline tähis Hiinas registreeritakse tootemärgi seaduse järgi. Praeguseks on seal 3372 märki, millest 85 on välismaised (Parma, Asti). Tootemärgi amet töötab turundusorganisatsioonide registreerimisega, et tagada toidu kvaliteet. Märk kaitseb toodet, või on oodata sanktsioone. State Administration for Industrial Commerce SAIC haldab seda andmebaasi. GI-d toetavad kohalikku jätkusuutlikku arengut ja toetab ka Hiina GI-sid välismaal.

Fernando Cano Treviňo, Mehhiko teqila euroopa regulatoornõukogu esindaja, kurtis, et mehhiko tekiilal ei ole USAS mingit kaitset. "Peame tutvustama ameerikas  geograafilise kaitse süsteemi", ütles ta. Kuigi Mehhikot tuntakse ka viieteistkümne kohaliku toidu kaudu, on tekiila siiski riigi sümboliks. Agaavi kasvatatakse enne 10 aastat, kui saab hakata saaki korjama. 1965-ndatel investeeriti tekiilatootmisse. Tähtis on sotsiaalne jätkusuutlikkus – 8000 talunikku sõltub agaavikasvatusest. Räägitakse toote mainest ja suunast mahetootmisele. 

huvitav ettekanne oli Philippe Mongondry poolt, kes on Erasmus Mundus programi Master on Food Identity ESA juht Angers' ülikoolis Prantsusmaal.2009 aastast alates toimib magistriprogramm, milles koolitatakse eksperte geograafiliste tähiste alal, kes oleks tootjatele abiks. Koolitatu saab magistrikraadi MSc Food Identity. Juba 53 riigist on tudengeid kraadi kaitsnud (Eestist ei ole programmist osalejaid seni olnud).

 Nii näeb välja parma singi väljapanek kohalikus poes.

 Loe lähetuse aruannet siit