eesti english

Uudised

Aug 4, 2016

Külalised Kirderannikult Hiiumaa kohvikutepäeval


Kohvikutepäev on ka selle poolest hea, et kolleegidel on järjekordselt põhjust külla tulla. Nii ka see kord, kus Kirderanniku Koostöökogu korraldas MTÜ Viru Toit egiidi all õppereisi tutvumaks kohvikupäevade korraldusega. Ühtlasi, kuna Virumaa konkureerib järgmise aasta Eesti toidu maitseaasta maakonnaks, siis ka uurida, mis see hiiu maitse on. Õie Laksberg ütles, et hiiu toit on tema arvates see, mis läbi aastakümnete ja sadade meile omaseks on saanud. Mõnikord võib maitsete kombinatsioon tänapäeval tunduda kummaline. "Kõpu kandist kirjutasime üles retsepti, kus kartulitampi pakuti söögiks mustikakisselliga", sõnas Õie. "Proovisin järele - täitsa mõnus tundus". Hiiu toit on meil kasvavate andide maitsega - koriander ja tšilli meil ei kasva, seega ei ole see meile ka omane.

Ly Kaups rääkis õpihimulistele virukatele kohvikutepäeva läbi viimise kogemust. "Miks ühepäeva kohvikud", küsis tegevusgrupi juht Ülle Marits. Ly vastus oli, et selles on selge ja praktiline põhjus - vet-amet lubab sellist kohvikute mängimist läbi viia ühekordselt. Samas on kogu kohvikutepäeva formaat ammu mängust välja kasvanud, sest pika nädalavahetuse käive saare ettevõtjate jaoks läheneb miljonile eurole. Küll aga tuleb hoida mängulisust, et tegijatel-kohvikutel lust ei kaoks.

 

Ly Kaups esitlemas kohvikutepäeva kogemust

Õie Laksberg tutvustab hiiu maitse olemust

Pärast seminari asusid külalised Õiega koos lõunasööki valmistama. Eelroaks õpetas Õie heeringa-merimarja määret tegema, mida röstsaialt hea oli süüa. Heeringas tuli puhastada vana moodi: pea ja naha maha vütmisega, mida tänapäeva noored vaat ei oskagi enam. Supiks tegid tublid keetjad läätseroka, põhiroaks petlette ehk peedi kotlette ahjukartuliga. Magusaks suutäieks tuli keefiripodi, mis mõnel pool ka Virumaal tuttav on, nagu jutust selgus.

sibula hakkimine Virumaa moodi

Supikeet algas sibulate pruunistamisest

Sibulaid oli vaja ka petleti sisse

 

Vastrenoveeriud Suuremõisa lossi tutvustuse tegi Vello Kaskor. Kuigi ilm oli süngevõitu ja külalised hommikust söömata (sest hommikusel laid-praamil lihtsalt süüa ei pakuta), kuulati Vello juttu suure huviga.

Suuremõisast suundusid külalised kohvikutepäeva nautima Kassarisse; reedel veedetakse pool päeva veel Emmasteotsa kohvikutes.