eesti english

Uudised

Apr 13, 2016

Hiiu toit on lihtne, aga teistmoodi


Kui meie söögisellide peakokk Heli Hahndorf segas 13. aprilli Terevisioonis kokku kasemahla ja Hiiu Gourmet rabarberi-kuusevõrse siirupi, ütles Urmas Vaino: “mmm……teistmoodi“.  Ja veel ütles saatejuht targad sõnad, mis tegelikult ju hiiu toitu iseloomustavad: „Lihtne“. Lihtne on viiest osisest koosnev hiiu sült, mida ainukesena Eestis tehakse nii nagu esiemad seda keetsid – ilma želatiinita; lihtne on meie põline leib; lihtne on kiisamari, mida Imre Kivi kalafirma toodab ja pakendab. „Hiiu toit peab tulema Hiiumaa metsast, põllult, aiast, ja hea kui on valmistatud hiidlase kätega“, ütleb Heli hiiumaa toitu iseloomustades.

Maavanem ütles ETVs, et Hiiu toidu aasta tähendab Maaeluministeeriumi ja Eesti Maaturismi koostööd erinevate Hiiumaa osapooltega: Hiidlaste Koostöökogu, Hiiukala, SA Tuuru, Turismiliit, Hiiumaa omavalitsused ja ettevõtted. Hiiu toidu edule on aidanud kaasa erinevad tegevused, nagu seda Hiidlaste koostöökogu LEADER toel rajatud Vaemla tootearenduskeskus ehk tapamaja. „Tänu tapamajale saame kasutusele võtta oma maheveise- ja mahelambaliha“, ütleb maavanem. „Tegelikult pandi hiiumaisele toidule toidule alus juba 25 aastat tagasi, kui loodi Lääne-Eesti saarte biosfääri programmiala, mis väärtustab kohalikku toorainet“, lisas Riho.

Pildil: Heli tutvustamas Hiiumaa toidutooteid

Riho Rahuoja (pildil) on 1. mail 2016 ametlikult välja kuulutatava Hiiumaa maitsete aasta patroon.

12. aprillil oli Tuuru-majas koos Hiiumaa toiduaasta korraldusgrupp, kes pidas nõu kokkade ja talunikega. Mis on mureks, et saada kätte värske tooraine ja vajalikus koguses. Koostöö on ka siin hädavajalik, et tootjad ja toiduvalmistajad kokku viia.

Hiiu maitse aasta algab 1 mail, kui on oodatud kõik huvilised kella 11- 14-ni Kärdlas Vabrikuväljakule. Siis avatakse pidulikult nii meie Turismihooaeg kui ka Hiiumaale antakse üle maitsete aasta tiitel ning avatakse Toidutee, ning esitletakse Hiiumaa maitseid. Hiiumaa tuntud söögikohad toovad esile oma maitseid ning vahepalaks esineb Chalice.  Samas toimub ka Kärdla linna sünnipäeva tähistamiseks Kärdla linnajooks , mille start on Vabrikuväljakult kell 12. Registreerimine on avatud kella 11.00-11.50. Üritused on kõigile tasuta.

Pärast seda on 1. mail põhjust kõigil külalistel minna rändama mööda Hiiumaad, et avastada või taasavastada meie majutus- ja söögikohti, muuseume, kirikuid, tuletorne jne. Kõikide avatud kohtade kohta saab täpsemalt lisainfot Eesti Maaturismi kodulehelt rubriigist 01 mai- avatud uste päev. http://www.maaturism.ee/index.php?id=avatud-uksed  . NB! Objekte lisandub juurde igapäevaselt.

Hiiumaa maitsete aasta andis tõuke luua infoportaal www.hiiumaamaitsed.ee , kuhu koondatakse nii toiduaasta raames kui edaspidi Hiiumaa toiduteemaline info. Portaal tehakse avalikkusele nähtavaks 25 aprill 2016. Portaali eest vastutaja on Hiiumaa turismiinfokeskuse juhataja Heleri Uus.

Hiiumaa maitsete aasta on osa Eesti toidu tutvustamise ja müügiedenduse kavast „Eesti toit 2015–2020“. Varem on Maaeluministeerium koos koostööpartneritega korraldanud kava raames Eesti toidu väljaku 2014. aasta laulupeol „Aja puudutus. Puudutuse aeg“, mullu suvel toimunud esimese üle-eestilise avatud talude päeva ja mullu septembris toimunud Eesti toidu kuu

Eesti esimeseks toidupiirkonnaks saab Hiiumaa, kuna Hiiumaa võitis 2015. aastal Eestimaa Avastamata Aarete konkursi kui parim toiduturismi sihtkoht.

Hiiumaa maitsete aasta läbiviimine on suur koostööprojekt mille kordaminekule annavad oma panuse toiduettevõtjad (tootjad, toitlustajad), Maaeluministeerium, MTÜ Eesti Maaturism, MTÜ Hiidlaste Koostöökogu, MTÜ Hiiumaa Turismiliit, SA Tuuru, MTÜ Hiiukala, Hiiu Maavalitsus ja Hiiumaa omavalitsused ning muidugi kõik kes hindavad Hiiumaa maitseid.

 

13 aprillil 2016 on ERR hommikuprogrammis  „Terevisioon“  Hiiu maavanem Riho Rahuoja ning Hiiumaal tuntud kokk Heli Hahndorf  tegemas sissejuhatust Hiiumaa maitsete aastale. Täpselt intervjuu kellaaega ei tea, kuid kindlasti jääb see vahemikku 7:00-9:00.