eesti english

Uudised

Apr 6, 2016

Hiiu toidu aasta Koostöökogu koostööprojektis


Märtsikuu lõpus anti avapauk Hiiu Toidu Aasta tähistamisele, mille edukale kulgemisele elab kaasa ja toetab lisaks Maaeluministeeriumile, Eesti Maaturismile ja kohalike tegijate (SA Tuuru, Hiiumaa Turismiliit, Hiiukala, omavalitsused ja ettevõtjad) kõrval ka Hiidlaste Koostöökogu. Nimelt sõlmis HKK juhatus üldkoosoleku lahkel nõusolekul piirkondliku koostöölepingu Läänemaa ja Pärnumaa kohalike tegevusgruppidega kohaliku toidu edendamiseks. Selle raames toimub rida üritusi, koolitusi ja ka õppereis, kusjuures suurema osa nendest tegevustest saab ühendada hiiu toidele pühendet aastaprogrammiga, mis algab ametlikult 30. aprillil meediaringkondadele ja asjapulkadele korraldatud piduliku õhtusöögi ja Suuremõisa lossi tutvustamisega. Nüüd astubki toetava õlaga ligi Koostöökogu, kelle kohaliku toidu edendamise programmis on ette nähtud Hiiumaa 5 restorani 10 koka koolitus peakokk Ants Uustalu juhendamisel. Selle koolituse käigus tegid kokad kaks päeva tööd, et välja töötada kohaliku toidu uued retseptid oma restorani menüüsse; lihvida kohaliku tooraine kasutamise tehnikaid ning piduliku õhtusöögi valmistamise oskuseid. Nagu kokkade jutust võis aru saada, on praegu ikka veel puudus kohalikust peen-toorainest - näiteks kitse-kreemjuust, mitmed köögiviljad ja -lehed. Kuid probleemi ei ole veise- ja lambalihaga, kusjuures kokkade nõudmisel õppis meie Vaemla lihalõikaja ära uue lihase väljalõikamise. Igatahes me loodame, et juba sel suvel saab meie söögikohtadest, kelle hulka kuuluvad Ungru, Roograhu, Hiiu Gurmee, Hõbekala ja uue tegijana Mihkli muuseumi rentnik Sigrid Roobas, nõuda kohaliku toidu kvaliteetsed teostust.

Pildil: kokad koolitusel, taamal Maaturismi toimetajad

Pildil: kiisafilee

Pildil: imetabane kiisafileel põhinev eelroog kõrvitsakreemiga

 

Kohaliku toidu koostööprojekti tegevused jätkuvad koolitusega Muuseumiööl juba 14. mail: Sirguvate söögisellide projekt hakkab ilmet võtma töötoaga, kus Mihkli Muuseumi taluõues räägitakse toidu energeetikast, kevadistest söödavatest õitest ja taimedest looduses, ja kokatakse koos. Sellele koolitusele ootame eelkõige õpilasi-lapsi ja lapsevanemad, aga lahkesti ka teisi huvilisi, kes soovivad kevadõhtut veeta harivalt ja kasulikult. Koolituseks palume eelregistreerida aadressil info@kogu.hiiumaa.ee ning tasuda väike seminari omaosalus, muuseumikülastus on tasuta.

Juunis, lastefestivali aegu, toimub teine koolitus-seminar sihitult koolide ja restoranide kokadele ning kooli majandusjuhatajatele. Teemaks: koolitoidu energeetiline kalkuleerimine; uued retseptid koolitoidu menüüs; koos-kokkamine. 

Septembris, nädalal 37, lööb Koostöökogu kaasa Hiiumaa toidu- ja kunstinädalal, kuhu kutsume projektipartnereid Läänemaalt ja Pärnumaalt, aga ka Saaremaalt. Eeskuju saime selleks 2009 aasta õppereisilt Ölandile, kus sügisene lõikuspüha toidu- ja kunstifestival on aastatega muutunud suuremaks turismimagnetiks Ölandile kui jaanipäev. Mõni asi võtab valmimiseks rohkem aega, ja nüüd on aeg ilmselt küps Hiiumaal võtta kokku loometöötajad ja talunikud sügishooaja tippsündmuseks. 

Oktoobris on kavas riigisisene kohaliku toidu koolitusreis toidutootjatele ja kokkadele. Täpsem kava selgub koostöös partneritega. 

Novembris ja detsembris on kavas uurida koolitusseminaridel, kuidas veel kasutada rikkalikku hiiu toidutraditsiooni varasalve uute toiduelamuste loomiseks. 

Kokku on eraldatud Koostöökogu omaprojektide meetmest Kohaliku toidu projektile 10 000 eurot.