eesti english

Uudised

Jan 10, 2014

Neli uut postkaarti LEADER projektidest Hiiumaal


Maamajanduse Infokeskuse toel ilmutas Hiidlaste Koostöökogu neli Hiiumaad ja LEADER projekte tutvustavat postkaarti. Postkaartide väljaandmise eesmärgiks on levitada neid Grüne Wochel Berliinis 22-24. jaanuarini, kui Koostöökogu esindajad Põllumajandusministeeriumi lepingu alusel töötavad Eesti paviljonis ja osalevad konverentsil “City – Countryside – Organic: Urban commitment for organic agriculture and food” (Linn-maa-mahe: linna osalus mahepõllunduse ja toidu edendamisel).

Postkaartidel on tutvustatud projekte: Sirguvad söögisellid; Orjaku sadama arendamine; Muinastulede festival; Hiiumaa turundamine, ning näitatakse Hiiumaad kevadel, suvel, sügisel ja talvel.

Postkaartide tagumisel poolel on neli hiiumaa ja eesti toitu tutvustavat retsepti, mida soovitame ka kodus järele proovida.

Isetehtud kohukesed
200 g kohupiima (rasvavaba ei sobi)
2 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkur
50 g võid
100 g tumedat šokolaadi
Sega kohupiim, pehme või, suhkru ja vaniljesuhkruga. Segu panna vormi ja sügavkülma.
Kohupiima eelnev sügavkülmutamine lihtsustab šokolaadi sisse kastmist.
Šokolaad sulatada veevannil, lisada veidi 35%-list koort, võid, jahutada pisut ning kasta külmunud kohupiimatükid šokolaadi sisse.
Tõsta veel külmkappi tahenema.

Äkiline
Fileeri siig või lõhe, haki peenikeseks. Haki peeneks mugulsibul, sega kalaga. Maitsesta meresoola, sidrunimahla ja pipraga. Jahuta külmkapis. Söö rukki-või nisuleivaga, väike pits külma viina sobib ka juurde.

Kartulivorstid
0,5 kg pekisemat seahakkliha
2 kg kartuleid
0,5 kg sibulaid
3 küüslauguküünt
soola
pipart
tüümiani
lamba- või seasooli

Kartulid, küüslauk ja sibulad töödelda köögikombainis peenemaks. Segada kõik ained omavahel ning toppida vorstid. Keerata peale keerud.  Keeda vorste 20 minutit, mitte väga ägedalt, siis lähevad lõhki.  Jahuta ja prae pannil pruuniks.

Lumepallisupp
1l Piim
5 tk Muna
4 sl Suhkur
 Vanill 

Vahustada munavalged kõvaks valgeks vahuks, lisa 1 sl suhkrut ja vahustada edasi. Kui piim keeb, tõsta sinna munavalgeklimbid ja pöörata neil hetke pärast külge. Tõsta klimbid vahukulbiga kaussi. Vahustada munarebud ülejäänud suhkruga. Lisa veidi kuuma piima ja vanillsuhkur ning vala vaht pidevalt segades keeva piima sisse. Kuumutada paksenemiseni. Jaga magustoit kausikestesse ja tõsta munavalgeklimbid sisse.

4 postkaarti 10x20, värviline trükk; Fotograaf Toomas Kokovkin; väljaandja Hiidlaste Koostöökogu, rahastaja Maamajanduse Infokeskus.