eesti english

Uudised

Mar 19, 2013

Eestlanna koolitus Le Lude’e restoranis La Renaissance


Veebilehes Ouest-France.fr ilmus lühinupp hiiu koka Margit Juure õpingutest Prantsusmaal, Valle du Loire piirkonnas. Artiklis kirjutatakse: Euroopa Leader meetme kaasrahastusel on käimas koostööprojekt Pays de la Loire, Inglismaa ja Eesti vahel. Kolm kokka Eestist jõudsid pühapäeval Valle de Loire. Neid koolitatakse piirkonna kolmes restoranis: Beaumont-Pied-de Boeufis, Loir’i Hartas ja Lude’e restoranis La Renaissance. Margit Juur, 29, elab Hiiumaal, kus ta töötab restoranis, "Lest ja Lammas".  "Me külastasime temaga  Marchesseau õunaaeda, kus ta võis näha erinevaid õunasorte, mida võib leida Loire piirkonnast, talu, kus toodetakse kitsejuustu ja traditsioonilist pagaritöökoda" ütleb Dany Lenoir, restorani Renaissance omanik.Teisipäevast alates aitas Margit Juur toiduvalmistamise juures restoranis La Renaissance. Kõige rohkem meeldis talle teha le fondant au chocolat ja  la crème brûlée. Margit tutvustab ka oma kodukohta, räägib oma külast ja sellest, kuidas ta kodus kalatoite teeb. Koolituse viimasel päeval, laupäeva pärastlõunal, jagavad kõik kolm Eesti kokka õpitut ning valmistavad õhtusöögi kogu projekti töörühmale.

Pildil: Õpetaja Dany Lenoir ja õpilane Margit Juur lehttaigna ja mooniseemnete kohal

LEADER toel, ettevõtja koolituse meetmest, on Prantsusmaa restoranides (Valle du Loir tegevusgrupis) õppimas kolm Hiiumaa kokka.  Nädalaks kogemusi saamas on restoranis Auberge du Cheval Blanc in Beaumont-Pied-de-Bœuf : Katlin KIISK; L’hôtel de France in La Chartre-sur-le-Loir : Ljubov VESKI ja La Renaissance in Le Lude : Margit JUUR. Kokkade koolitusega koostööd teeb Koostöökogu rahvusvaheline projekt Sirguvad Söögisellid / Growing Gastronaut.

Leader rahvusvahelise Projekti partnerid on LAG Pays Vallée du Loir juhtimisel Central Warwickshire Villages LAG, Saarte Koostöökogu, Hiidlaste Koostöökogu ja Shropshire Hills AONB Partnership.

Projekt kestab märtsist 2012 kuni detsembrini 2013, kusjuures Inglise LAGid peavad omapoolse projekti lõpetama juunis 2013.