eesti english

Uudised

Oct 17, 2011

Koostöökogu korraldas kohaliku toidu laata LEADER toel


Sel aastal esmakordselt peeti Kärdlas kohaliku toidu laata LEADER piirkondliku  koostööprojekti "Kohalik toit kogukonna toidulauale" raames. Kohaliku toote sügislaada tõmbenumbriks kujunes Mattode pere jogurtiköök, kus huvilistele õpetati, mida head ja odavat saab teha pärispiimast. HARDA ROOSNA harda.roosna@hiiuleht.ee kirjutab:

Hiiumaa Agro lehmade piim on Hiiumaa poodides olnud müügil jaanuarikuust. Rekordkuul on kuus müüdud ligi 10 000 liitrit piima, kuid tavalisem kogus on ettevõtte omaniku Sulev Matto sõnul “igale hiidlasele liiter” ehk 6-7 tonni kuus. Laadal õpetas Mattode pere: isa Sulev, ema Hanneli ning tütred Johanna ja Anette, mida väärtuslikku sellest piimast teha saab. Lahkelt jagati huvilistele kaasa retsepte ja anti näpunäiteid, kuidas teha jogurtit, kohupiima, toorjuustu.

Sulev Matto ütles, et huvilisi oli väga palju ja tagasiside hea: “Juba teisel päeval tuli üks tütarlaps ütlema, et jogurt õnnestus ja maitse oli täpselt sama hea kui laadal pakutu. Teine ütles, et jogurt tuli välja ja nüüd uuris, kust saaks laapi, et ka kodust juustutegu proovida.” Matto soovitas enne jogurtitegu piimalt koore pealt kohvi tarbeks ära koorida, nii tabatakse kaks kärbest ühe hoobiga. “Jogurtiõpetus läks rahvale tõesti hästi peale, seda degusteeriti hoolega ja retsepte võeti kaasa,” kinnitas ka laada korraldaja LEADER piirkondliku koostööprojekti “Kohalik toit kogukonna toidulauale” projektijuht Ly Kaups. Samas märkis ta, et laadalistele pakkus suurt huvi ka Õie Laksbergi maki ehk hiiu tanguvorsti tegemise töötuba ja näiteks Käina valla lambakasvataja Ain Koor müüs laadal 200 latti lambalihavorsti.

Kairi Vannas ja Urve Tikka müüsid kaasavõetud kitsejuustu läbi esimese tunniga. Hästi läks kaubaks ka Imre Kivi kohapeal suitsutatud kala ja merest toodud värske lest ning Triinu Schneider pressis laadalistele 600 liitrit õunamahla. Kauplejaid oli 15 letitäit, lisaks neli töötuba. Laat korraldati Villaloa juures juhuks, kui ilmataat alt vedama peaks – siis saanuks laada kõige täiega hoonesse sisse kolida. “Meie eesmärk on harjutada kohaliku kauba pakkujaid ja ostjaid kokku saama, aga tahtsime proovida, kas Hiiumaa sügisesse mahuks üks laat,” selgitas Kaups. “Nüüd olen täitsa kindel, et ka järgmisel sügisel tasuks seda teha ja siis julgeksime laada juba suuremalt ette võtta. Oleks ka suvehiidlastel veel põhjust tulla saareele oma maja üle vaatama ja siit talvevarusid soetama.”

Laadale andsid muidu sügisvaiksel hooajal rahvalisa kaks samal ajal toimunud üritust: Kärdlas Ave Alavainu korraldatud kontsert keskuse Ave Vita! värvi heaks ja Emmastes peetud rattaralli. “Hea, et mitu asja oli koos – oligi elevust ja inimesi rohkem,” ütles Kaups. Kõik ei läinud siiski päris nii nagu välja lubatud sai. Nii jõudis 20 vanikut Peipsiveere sibulat küll kohale, kuid kauplejad ise mitte. Üks kohaliku toote sügislaada korraldajatest Ly Kaups, kelle müüa sibulaid jäid, ütles, et tavasibulatest kaks korda kallimad, neljaeurosed Peipsi sibulad läksid kaubaks poole tunniga. Saarlased aga, kes kõik kauba laadaletoomiseks valmis pakkinud, ei saanud reedese tormi tõttu üle mere ja sügistalvise sõiduplaani järgi kahe saare vahel laupäeval laeva ei käigi.

Järgmine koostööprojekti üritus toimub teisipäeval, 25 oktoobril 2011, Haapsalu Kutsehariduskeskuses, Ehitajate tee 3, kl 10.30 -17.15, kui MTÜ KODUKANT LÄÄNEMAA kutsub LEADER koostööprojekti "Kohalik toit kohaliku kogukonna toidulauale" raames konverentsile „Laste toit ja tervis“.

Hiiu Lehe artiklit loe siit