eesti english

Uudised

Sep 11, 2019

Hiidlaste Koostöökogu Saaremaa toidunädalal


Nagu nüüd juba igal aastal külastavad Hiidlaste Koostöökogu liikmed Saaremaa Toidunädalat. Oleme oma õppereisi ajastanud nii, et saaksime Saaremaa uudiseid näha ja õppida Toidunädala korraldusest. Võimalus müüa oma tooteid Suurel sügislaadal on kasulik peamiselt selleks, et olla Hiiumaaga pildis. Ei sugugi tihti ole Hiiumaa kaupa võimalik osta Saaremaal, sestap olid nii Hiiumaa Tarbijate Ühistu kui Kassari puhkekeskuse tooted väga edukad.Traditsiooniliselt saabus COOP laadaplatsile hiljem (värske toote toomiseks kasutada olev praamigraafik seab omad tingimused), kuid lahkus kõige varem, sest isegi topelt kogused tooteid osteti kibekiirelt. Sama edukalt läks ka Lestal ja Lambal - pea kogu kaasatoodud kraam leidis oma Saaremaa ostja. Hiidlaste Koostöökogu lett Hiiumaa/Saaremaa telgis koondas saare väiketootjaid, kelle tooteid teati juba otsima tulla.

Pildil Hiiumaa telk Kuressaare keskväljakul

Rahvahulk ei vähenenud Lesta ja Lamba ja COOP lettide juures, kuni kaup otsas

Õppereisi raames külastasime kahte ettevõtet. Reede õhtupoolikul Saaremaa mahetootjat Rand ja Rossi kelle toodanguks on tomatid, tšilli ja suvikõrvitsad ning nendest tehtud erineva kangusastme kastmed. "Eestlased miskipärast teravat tšillit eriti ei soovi", kurtis saarlaste kohalik itaallane Sandro Batista. Endises Lambakasvatuse talus jäid vabaks üheksa suurt kiletunnelit, milles ennemalt lambad ulualust said. See ei osutunud aga tulusaks tegevuseks, mistõttu talu keskendub teraviljakasvatusele, kiletunnelid renditi Sandrole välja. Mahetomatitel on teine lõhn ja maitse, kui poest saadavatel mitte-mahedatel, ja arvata võib, kumb on maitsvam! Sandro kasutab nelja tunnelit, kus on üle 9000 taime kasvamas. Abiks on tal vaheldumisi Tšiilis ja Saaremaal elav tšiillane, kes oskab karmides tingimustes tomateid ja tšillitaimi kasvatada. Mahetoodangut müüks Sandro rohkemgi, kuid suured ketid seavad omad tingimused, mis hooaega ei arvesta: suvel on toodangut rohkelt, talvel tuleb vahe sisse. Kuid Rand ja Rossi väga maitsvaid kastmeid saab osta nii linnas kui Kuressaares poodidest. 

Õppegrupp tutvumas tšillikasvuhoonega

Pärast tšilli maitsmist tuli mitu tomatit ära süüa 

Õhtune eine sai võetud Saaremaa Restoranide nädala pakkumisi silmas pidades, seekord KuKuust, mis Kuressaare Kuursaalis suviti avatud on. Kahjuks ei saa öelda, et pakutud menüü, mis lugedes küll igati meeldiv paistis, reaalselt ka maitsev oleks olnud. Pettumuse valmistas halli tooni seenesupp, eriti ei maitsenud kellelegi kalaburger, mis laugusöega mustaks värvitud kukli vahele oli pandud. See süsi ei tahtnud veel hommikuksi ära seedida. Meie soovitus kokale - ära nii enam tee. Ka magustoiduks valitud tšiaseemne-dessert oli tükkis ja klimbiline. Kas oldi köögis juba hooajast väsinud?

KuKuu restoranide nädala menüüd mekkimas

Laupäevane külastus ettevõttesse oli Auriga keskuses paiknevasse Ehtne märgikandjate esinduspoodi. Susan Reinholm - Saarte Koostöökogu projektijuht rääkis poe käivitamisest ja tulundusühistu loomise tagamaadest. Tulundusühistu loodi eelmisel aastal. Liikmeid tänaseks 12, kuid sisse astumise tingimused on suht karmid - sissemaksuks tuleb anda 700 eurot. Kuna nii poes kui laatadel müüakse liikmete kauba kõrval kõikide Saaremaa tootjate tooteid, siis oli meil küsimusi küllaga. Miks on nii kallis sissemaks, mida liikmed saavad selle eest ja mida ühistu garanteerib liikmetele? "Ühistu liikmed saavad olla ühistu asjade otsustamise juures", ütles Susan. "Garanteerida, kui kaua ühistu tegutseb, või kas liikmeid tuleb juurde või väheneb, me loomulikult ei saa". Poes olid müügil Saaremaa toodete esinduslik valik, alates Saaremaa Pagari küpsistest kuni meile nüüd juba tuntud Rand ja Rossi kastmeteni, lisaks kosmeetikat ja käsitööd. Pood on avatud alles poolest suvest, sestap vara veel kokkuvõtteid teha, aga soovitame soojalt Kuressaarde tulles ka Ehtne poodi külastada. Seda võib olla veidi harjutmatu leida, juhatuseks otsige poodi peaukse eskalaatori kõrvalt. 

Saaremaa Ehtne poes valikut uudistamas

Reisi kokkuvõtteks saab öelda, et saarlastelt on palju õppida. Nii kohaliku toidu väärtustamise, Toidunädala korralduse ja selleks eri sektorite koostöö, kui ka mõnusa elukeskkonna kujudamise osas. Kuressaare vastvalminud keskväljakut kaunistavad purskaevud!

Õppereis Saaremaale toimus LEADER koostööprojekti Kohalik toit trendikaks raames.