eesti english

Uudised

Jul 3, 2019

Laulupeol saad sülti, hiiuviiulit ja mandilaga


Hiiumaa oli esimene Eestimaa paik, kes oma kohalikku toitu Maitsete aasta programmis 2016 tutvustas. Seekord tuleme kui vanad tuttavad Laulupeole tuntud headuses hiiumaise söögiga. Pakume Eestile igiomast sülti, mida pärandretsepti kasutades ainukesena toodab Hiiumaa Köök ja Pagar. Kartuli ja mandilagaga maitseb see just nii kui vanasti vanaema keedetud peosült. Hiiumaisest köögist saate maitsta veel tunnustatud porgandi-astelpaju-, kama- ja laktoosivabana kodujuustu-astelpaju magustoitu. Eraldi lugu on pomerantsiküpsistega, mis pärit Eesti kuulsa helilooja Rudolf Tobiase Käina kodust. Retsept leiti Hiiumaa muuseumi teadurite poolt 2017. aastal Tobiaste-pere ema retseptiraamatu vahelt ja on sealt alates Hiiu Pagari lemmiktoode ja müügihitt koos Tootsi keeksi (kus rosinaid sees nii et mustab) ja seemnemaiusega. Pärandtoidust toome kaasa hiiuviiuli – kui tuled kohale, siis saad maitsta! Hiiumaad kui mereriiki esitleb Hõbekala kahte moodi sisse tehtud räimedega, mida pakume kas sooja kartuli või hiiumaa musta leiva kääru pealt. Hiiumaa pärandtoitu podi pakume uuenduslikult smuutina, mis tehtud  eestimaise väetoidu nõgesepulbriga. Joogiks pakume Pähkli talu leedri- ja muude õite-viljade kodulimonaade.Ja kui kõhtu veel pisuke täitmata koht juhtub jääma, võta kaasa komm või paar Visse Musu, mis piimast tehtud ja õige magus. Külastage meid Lauluväljakul Eesti toidu alal! Head isu ja head laulupidu!

Hiiumaised maitseid toovad Laulupeole Hiidlaste Koostöökogu, Hiiu Kala, Hiiumaa Arenduskeskus, Hiiumaa Turismiliit, Hiiu Köök ja Pagar, Vaba Aed, Hiiu Gourmet, Hõbekala, Pähkli talu, Lepaniidi talu ja Õie Laksberg. Toetavad LEADER koostööprojekt Kohalik toit trendikaks ja PRIA lühikeste tarneahelate meede.