eesti english

Uudised

Apr 30, 2019

Dmitri Demjanovi loeng ja meistriklass Kärdlas


LISATUD KOKKUVÕTE.

MTÜ Hiidlaste Koostöökogu kutsub Hiiumaa lasteasutuste kokkasid ja toitlustusjuhte osalema koos-kokkamise meistriklassist Dmitri Demjanovi juhendamisel 15. mail 2019 Kärdla Põhikooli õppeköögis algusega kl 14.30. Meistriklassi teemaks on kohalik toit lasteasutuse menüüs: Kalasupp, kalakotletid, maksatoidud. Registreerimine 14. maini aadressil info@kogu.hiiumaa.ee  Reet Kokovkin ja Ilmi Aksli.

Dmitri Demjanov on Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja, Bocuse d`Or Eesti president, Demjanov AS juhatuse esimees (restoranide Gloria ja Egoist omanik), Chaine des Rotisseurs asutajaliige, Eesti Peakokkade Ühenduse liige. Dmitri Demjanov on väsimatu Eesti kokakunsti arendaja. Kokkade Olümpia Bocuse d`Or toimub 2020 Tallinnas.

Kõik soovijad saavad osaleda Dmitri Demjanovi kulinaarsest loengust Hiiumaa muuseumi saalis Kärdlas 15. mail kl 10-12.30. Loengut korraldab  MTÜ Hiiumaine Toit LEADER toetusega projektist Avatud talude tarkus. Loengul on osalustasu (oleneb osalejate arvust ca 5-10 eurot). Loengule palume registreeruda margit@hiid.life, Margit Pruuli.

Meistriklass toimub Hiidlaste Koostöökogu projekti Kohalik toit trendikaks raames.

Kooskokkamisel Kärdla Põhikooli õppeköögis rõhutas Demjanov lasteasutuste kokkade erilist rolli noorte maitsemeele ja toitumisharjumuste kujundamisel. Kohalik toit, mis on valmistatud koha peal on see, millega noored inimesed kasvavad terved ja õpivad tervislikku toitu hindama. 

Kokkamise käigus valmistasime kalasuppi tuulekalast ja lõhest, lambamaksa kastet ja säinakotlette. Retsepte ette ei andnud, iga kokk jagas oma kogemust ja teadmist teistele. Selgus, et kalatoite ja maksakastet söövad lapsed lasteaias väga meelsasti. Tõrge tuleb ette koolis: kas siis maitsed on muutumas või tuleb nn kambavaim ja "liidrite" eelistused määravaks. 

Tuleb aga märkida, et õppeköök Kärdlas on üsna kehvas seisus: pliidid on eriti aeglase toimega (põhiline aeg läks ootamisele, kuni pliit soojaks läheb ja kuni supivesi lõpuks ometi keema läheb - ja see aeg ei olnud väike! supileeme keema minek võttis pea tunni!), noad nürid - see on eriti ohtlik, sest sõrme lõigatakse just nüri noaga. Pealegi ei ole võimalik õigeid töövõtteid õppida, kui tööriistad on kehvad. Põlled olid pesemata - see jäi kõigile silma. Puudu oli lõikelaudadest.

Koolide ja lasteaedade kokad kaebasid, et ei ole ikka veel korralikke kaasaegseid köögimasinaid. Näiteks Kärdla koolis ei ole blenderit, kartuliputru tehaks mitu korda paranduses olnud riistapuuga (Emmaste koos eelmisel aastal koolitusel kuuldud kogemuse põhjal nõudis koolilt ja sai blendier!). Koolide kokad - pöörduga valla poole oma soovidega. Ei ole ju võimalik säästlikult ja maitsavalt toitlustada, kui elementaarsed tööriistad puudu!

Alustuseks viisime Demjanovi meie maailma parimasse kalapoodi

Dmitri Demjanov rääkis lasteaedade ja koolide kokkadele kohalikust toidust

Koos asuti kokkama

Vahetatud sai kogemusi ja retsepte

Lõpuks sai supp ka valmis!

RETSEPT: Säinakotletid
1 kg säinahakkliha
2 -3 kartulit
250 ml 35% koort
2 suuremat sibulat
3 muna
1,5-2 tl soola
1 sl võid
pool teelusikatäit pipart
näputotsaga riivitud muskaatpähklit
tilli jt ürte
Valmistamiseks riivisime toore kartuli jämeda riiviga säinahakklihale juurde. Sibula hakkisime imepeeneks ja lisasime hulka. Siis veel munad sisse, maitseained ja kotletitainas korralikult segada. Vormisime väikesed kotletid ja praadisime pannil võiga kuldseks. Siis sättsime kuldse põsega kotletid ahjuplaadile ja panime veerand tunnikseseks ahju järelküpsema.
Maitses hästi aga kõrbedama kooriku ja lastele meeldimise mõttes soovitas Hr. Demjanov järgmine kord enne praadimist neid veel riivleivas paneerida. Kokkade arutelul arvati veel, et toore kartuli asemel võiks olla keedukartul.